Naamloos (2).jpg

Waarom zou ik meedoen aan CooL?

Onderzoek wijst uit dat mensen met overgewicht gemiddeld minder jaren in goede gezondheid doorbrengen dan mensen zonder overgewicht. Door je leefstijl te verbeteren en gezonder te leven vergroten we de kwaliteit van leven en verkleinen we de kans op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen.

Met het CooL programma vergroten we je kennis op het gebied van gezond leven, leer je je valkuilen herkennen en leer je bewuste en gezonde keuzes te maken op basis van wat bij jou past. We leggen geen focus op je gewicht en voedingsinname. Positieve effecten die mensen ervaarden in de loop van het programma zijn: Meer energie, beter slapen, lekkerder in je vel voelen en minder medicatie nodig hebben voor bijvoorbeeld diabetes type 2.

CooL+portfolio+.jpg

In samenwerking met Meiland Fysiotherapie verzorg ik de gecombineerde Leefstijlinterventie CooL in Noordwijkerhout.  En in samenwerking met FysiOK verzorg ik de gecombineerde Leefstijlinterventie CooL in Zoetermeer

De gecombineerde Leefstijlinterventie CooL

CooL (Coaching op Leefstijl) is een leefstijl programma gericht op het verbeteren van de algehele leefstijl van de deelnemers. Hierdoor ervaren zij blijvend gewicht verlies. Dit komt doordat er, naast het veranderen van eetgewoontes en meer bewegen, ook aandacht is voor ontspanning, stress, slaap en de werk & privé balans.

Het CooL programma is opgenomen in de basisverzekering als Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit betekent dat deelname aan het programma volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar en uitgesloten is van de eigen bijdrage.

 

Inhoud van het programma

Het programma bestaat uit een basis- en onderhoudsprogramma en duurt in totaal 2 jaar. Beide onderdelen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten met daarnaast individuele gesprekken waarin ruimte is om dieper in te gaan op jouw persoonlijke doel. Daarnaast zal er een intake plaats vinden voordat het programma start.

 

Voor wie?

Om aan het programma CooL mee te kunnen doen, moet het volgende op je van toepassing zijn

  • Een BMI tussen 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen)

  • Of een BMI van 25 tot 30 met een normale buikomvang, in combinatie met co-morbiditeit. Wij spreken van co-morbiditeit als er een risicofactor is voor hart- en vaatziekten of suikerziekte (Diabetes Mellitus type 2)

  • Of een BMI hoger dan 30 (ook met ‘normale’ buikomvang)

En:

·       Doorverwezen wordt door jouw huisarts;

·       Gemotiveerd bent om het tweejarige programma te volbrengen.


Veel gestelde vragen over CooL

 

Algemeen

Wat is het verschil tussen GLI en CooL

GLI staat voor gecombineerde leefstijl interventie. Dit is een verzamelnaam vanuit de overheid voor zorginterventies voor mensen met overgewicht en obesitas. CooL is een van deze erkende interventies en is dus een GLI. Naast CooL zijn er nog 3 andere erkende programma’s: Slimmer, BeweegKuur en Samen Sportief in Beweging.

 

Hoe kan ik mij opgeven voor CooL?

Als je mee wilt doen aan het CooL programma, heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Daarnaast kan je contact opnemen met Meiland fysiotherapie voor Noordwijkerhout of FysiOK voor Zoetermeer. Ik neem vervolgens contact met je op, om een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Inhoud CooL programma

Krijg ik een dieet als ik meedoe aan het CooL project?

Bij CooL krijg je geen dieet. Je krijgt voedingsadvies volgens de gezonde voedingsrichtlijnen vanuit de overheid en het voedingscentrum. Je gaat zelf aan de slag met deze informatie en we zoeken naar tips en tricks die bij jou passen om gezond te eten.

Waarom is het CooL programma in groepsverband

Doordat je het proces met een groep van 10-12 personen doorloopt, kun je veel van elkaar leren, ervaringen delen en moeilijke momenten samen doorkomen. De kracht van de groep kan een goede steun zijn.

Vergoeding

 Wordt sporten vergoed?

Sporten wordt niet vergoed vanuit de verzekering bij deelname aan het CooL programma. Mocht je gaan sporten, zullen de kosten hiervoor voor jezelf zijn. Samen met mij gaan we opzoek naar een sport/beweegactiviteit die bij jou past. Dit kan ook wandelen of fietsen zijn.

 

Als ik tussentijd wil wisselen van zorgverzekering, wat betekent dit dan voor mijn CooL traject?

Je kunt tijdens het CooL traject uiteraard wisselen van zorgverzekeraar. Wij hebben met bijna alle zorgverzekeraars een contract. Mocht je naar een zorgverzekering vanuit Achmea overstappen, houd er dan rekening mee dat je de rekeningen van het CooL traject zelf bij de verzekering zal moeten declareren